Τα αμέσως επόμενα χρόνια δύο τομείς της καθ’ ημέραν ιατρικής πράξης που αναμένεται να λάβουν ιδιαίτερης προσοχής είναι αφενός η μηχανοργάνωση – ψηφειοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών και αφετέρου η εκτίμηση της ποιότητας των ιατρικών πράξεων με ποσοτικές παραμέτρους.

Αναφορικά με την εκτίμηση της ποιότητας των ιατρικών πράξεων στη Γαστρεντερολογία υπάρχουν πλέον διεθνώς τεκμηριωμένοι – κατωχηρωμένοι δείκτες ποιότητας στην κολονοσκόπηση οι οποίοι πέραν από εκπαιδευτικούς λόγους έχουν συσχετιστεί και με βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα. Οι πλέον αντιπροσωπευτικοί από αυτούς τους δείκτες είναι ο αριθμός των ανευρισκόμενων πολυπόδων ανά κολονοσκόπηση (ADR – Adenoma Detection Rate), το ποσοστό ολοκλήρωσης της κολονοσκόπησης (Cecal Intubation Rate), το ποσοστό επιπλοκών (αιμορραγία, διάτρηση) και το επίπεδο δυσανεξίας του ασθενούς (comfort score).

H συμμόρφωση των ενδοσκόπων με τους θεσμοθετημένους δείκτες ποιότητας στην κολονοσκόπηση, εκτός από προάσπιση της ασφάλειας των ασθενών, συμβάλλει καθοριστικά και προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των θεραπευτικών αποτελεσμάτων τα οποία σχετίζονται με την κολονοσκόπηση. Για παράδειγμα, ένας ασθενής ο οποίος είχε μια θετική εμπειρία αναφορικά με το επίπεδο δυσανεξίας κατά την διάρκεια μιας κολονοσκόπησης είναι πολύ πιο πιθανό να επαναλάβει την εξέταση εντός των προβλεπόμενων διαστημάτων επιτήρησης καθώς επίσης και να συστήσει την εξέταση σε έναν οικείο του. Επίσης, έχει βρεθεί ότι το αυξημένο ADR (αυξημένος αριθμός ανευρισκόμενων πολυπόδων ανά κολονοσκόπηση) σχετίζεται με μείωση της επίπτωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Με άλλα λόγια, μια κακή ποιοτικά κολονοσκόπηση ειναι πολύ πιθανόν να ΄΄χάσει΄΄ πολύποδες, οι οποίοι είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου νωρίτερα από την επόμενη κολονοσκόπηση.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει εισαχθεί ακόμα στην καθ΄ημέραν ιατρική πράξη η παρακολούθηση των ανωτέρω παραμέτρων ποιότητας. Ωστόσο, οι νεότεροι συνάδελφοι Γαστρεντερολόγοι είναι ενήμεροι για την σημασία τους και η εισαγωγή τους στην καθημερινή ιατρική πράξη είναι προσδοκώμενη και εφικτή τα επόμενα έτη.