Η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη μέθοδος ελέγχου και εντόπισης παθολογικών καταστάσεων του παχέος εντέρου και μικρού τμήματος του τελικού τμήματος του λεπτού εντέρου.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ο ασθενής τοποθετείται στο εξεταστικό κρεβάτι σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και εισάγεται φλεβοκαθετήρας στο βραχίονα. Μέσω του φλεβοκαθετήρα χορηγούνται ηρεμιστικά και αναλγητικά φάρμακα, η λεγόμενη «μέθη». Τα ζωτικά σημεία του ασθενούς παρακολουθούνται μέσω ειδικών μηχανημάτων συνέχως. Το κολονοσκόπιο εισάγεται μέσω του πρωκτικού δακτυλίου στο ορθό και προωθείται ελέγχοντας το παχύ έντερο και τα τελευταία εκατοστά του λεπτού εντέρου, εαν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η εξέταση διαρκεί 15 με 30 λεπτά, συνήθως και μετά το τέλος της θα λάβετε σαφείς και αναλυτικές οδηγίες από τον ιατρό σας.

ΚΟΣΤΟΣ

Το κόστος της εξέτασης κυμαίνεται αναλόγως της περίπτωσης και των ευρημάτων της οπότε χρειάζεται επικοινωνία με τον ιατρό προ της ενδοσκόπησης.

ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Ο ιατρός θα καταγράψει στο ιατρείο αναλυτικά το ιστορικό σας, την φαρμακευτική αγωγή σας και θα δώσει οδηγίες σε σχέση με την διενέργεια της εξέτασης. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα  αντιπηκτικά φάρμακα και ζωτικής σημασίας η διακοπή τους ή όχι.
Απαιραίτητος είναι ο επιμελής καθαρισμός του παχέος εντέρου. Ο ιατρός σας θα σας χορηγήσει  λεπτομερές έντυπο οδηγίων για το προτεινόμενο καθαρτικό σε ραντεβού που θα προηγηθεί της ενδοσκόπησης.
Μη φοβάστε η κολονοσκόπηση είναι ανώδυνη εξέταση , μία αίσθηση φουσκώματος στη κοιλιά είναι φυσιολογική λόγω του ότι χορηγείται αέρας μέσω του ενδοσκοπίου για να ελεγχεται  λεπτομερώς το παχύ έντερο.
Ο ιατρός θα σας ενημερώσει επαρκώς για την ενδοσκόπηση , τους τυχόν κινδύνους επιπλοκών και θα σας ζητήσει να υπογράψετε έντυπο συγκατάθεσης όπως γίνεται παγκοσμίως. M

MΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣH

Μη φάτε ή πιείτε για 1- 2 ώρες.Μη καταναλώσετε οινοπνευματώδη ποτά.Να συνοδεύεστε από έναν ενήλικα πάντα.Να μην οδηγήσετε για 24 ώρες.Σε περίπτωση κοιλιακού πόνου, εμέτων, πυρετού ή απώλειας σημαντικής ποσότητας αίματος από το ορθό άμεση επικοινωνία με τον ιατρό σας.