Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αποτελεί μία από τις συχνότερες καλοήθεις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος η οποίο όμως ενδέχεται να έχει ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζονται άμεσα λόγω συμπτωμάτων στις καθημερινές τους δραστηρίοτητες και υποχρεώσεις και η έκπτωση της ποιότητας της ζωής τους είναι η σημαντικότερη παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν κατά την κλινική τους εκτίμηση.

Η ακριβής αιτία ανάπτυξης των συμπτωμάτων σε ασθενείς με ΣΕΕ δεν είναι απολύτως γνωστή. Πιθανολογείται ως αιτία ένας συνδυασμός από αυξημένη σπλαχνική ευαισθησία, διαταραχή της γαστρεντερική κινητικότητας και ανισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας του παχέος εντέρου.

Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου είναι το διάχυτο κοιλιακό άλγος, αίσθημα φουσκώματος στην κοιλιά και εναλλαγές κενώσεων μεταξύ διάρροιας και δυσκοιλιότητας.

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται εξ απ΄αποκλεισμού και με βάση τα χαρακτηριστικά κλινικά κριτήρια του συνδρόμου. Σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτωματολογία συναφή με ΣΕΕ πρέπει να γίνεται εξ αρχής αποκλεισμός υποκείμενης οργανικής πάθησης με εξετάσεις αίματος, απεικονιστικές εξετάσεις και κολονοσκόπηση σε περίπτωση που ο ασθενής είναι ηλικίας άνω τοων 50 ετών.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση του ΣΕΕ δεν είναι στοχευμένη αιτιολογικά καθώς δεν υπάρχει σαφής αιτία του συνδρόμου και ως εκ τούτου η θεραπευτική αντιμετώπιση προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση των κυριάρχων συμπτωμάτων. Η θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει συνταγογράφηση σκευασμάτων τα οποία δεν έχουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες και στοχεύουν στην αντιμετώπιση των κύριων συμπτωμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα σπασμολυτικά, τα αντιδιαρροικά, τα προβιοτικά καθώς επίσης και αντιβιοτικά σχήματα.

Αναφορικά με τη δίαιτα δεν υπάρχει τεκμηρίωση η οποία να μας κατευθύνει προς τον αποκλεισμό κάποιων συγκεκριμένων τροφών στο ΣΕΕ. Γενικές οδηγίες προς εφαρμογή είναι η συχνή άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και η αποφυγή τροφών οι οποίες επιδεινώνουν τα συμπτώματα του ασθενούς.