1) Πότε πρέπει να υποβληθώ σε κολονοσκόπηση ;

H πρώτη κολονοσκόπηση πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 50 ετών σε άνθρώπους με ελεύθερο ατομικό ιστορικό. Σε περίπτωση θετικού οικογενειακού ιστορικού η πρώτη κολονοσκόπηση πρέπει να πραγματοποιείται 10 έτη πριν απο την μικρότετρη ηλικία εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου ή στα 40 έτη.

2) Ποιό είναι το σημαντικότερο στοιχείο για καλή προετοιμασία του παχέος εντέρου πριν την κολονοσκόπηση;

Η δίαιτα πριν την κολονοσκόπηση αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο για την καλή προετομασία του παχέος εντέρου. Έχει παρατηρηθεί ότι σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς δεν ακολουθούν τις οδηγίες για την δίαιτα ή τον χρόνο που πρέπει να την ακολουθήσουν. Πριν την κολονοσκόπηση χρειάζεται δίαιτα ελεύθερης φυτικών ινών για 4 με 5 ημέρες, ενώ σε άτομα με δυσκολία στις κενώσεις ίσως χρειάζονται περισσότερες ημέρες.

3) Μπορώ να οδηγήσω μετά από ενδοσκοπήσεις πεπτικού;

‘Oχι. Η δυνατότητα του ανθρώπου να εκτελέσει εργασίες που να απαιτούν εγρήγορση, αντίληψη και γρήγορα αντανακλαστικά δεν υπάρχει μετά την λήψη καταστολής.

4) Τί μπορώ να φάω μετά την ενδοσκόπηση;

Mετά από μία περίπου ώρα από το τέλος της ενδοσκόπησης είναι δυνατόν να λάβετε ένα ελαφρύ γέυμα.

5) Ποια είναι τα συμπτώτα που θα με ανησυχήσουν μετά το τέλος της κολονοσκόπησης;

Έντονος κοιλιακός πόνος, αιμορραγία από τον πρωκτό , έμετοι και εμφάνιση πυρετού είναι τα κυριότερα συμπτώματα που πρέπει να αναφερθούν άμεσα στον γιατρό σας αν εμφανιστούν μετά από κολονοσκόπηση.